Vroeger was alles beter

by Déjà Vu

Nicole Hoebert

Er zijn mensen die de smartphone het liefst in vlammen zien op gaan en sturen met kerst nog braaf kerstkaarten rond mét de glorieuze postzegel op de envelop. Aangezien niks zo leuk is als met kerst een triljoen kerstkaarten te ontvangen, waar je absoluut geen plek voor hebt. Nederland in de oude glorie herstellen is altijd leuk, maar we kunnen de donkere bladzijdes in onze geschiedenis daarmee niet vergeten of ontkennen.

Begrijpt u mij maar niet verkeerd hoor. Ook de gulden heeft z’n charme en het idee dat Willem van Oranje onze Vader des Vaderlands is, misschien nog wel meer. Wat moeten we anders met een land dat in de geschiedenis meerdere malen was overrompeld door andere mogendheden en een identiteitscrisis had?

Hoe vaak wij wel niet verzucht hebben dat vroeger echt álles beter was. Nu ik met mijn neus niet meer in de boter zit, maar in de geschiedenisboeken, twijfel ik. Was vroeger echt alles beter? Het is niet mogelijk om de verschrikkingen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog opzij te duwen en glunderend naar de overgebleven massa te staren. Integendeel zelfs, in de Middeleeuwen was er geen toilet en geen douche, niet genoeg eten en aan onze huidige infrastructuur kon men niet eens denken. Later werd het er niet veel beter op; Karel de Grote, Filips II, Napoleon en ook Hitler hebben ons kikkerlandje ingenomen en geprobeerd te veranderen. Wat tevens ook niet lukte.

Bovendien, als vroeger alles beter was – echt álles – laat het Nederlandse volkslied dat niet echt ogenschijnlijk blijken. Het feit al dat er in het eerste couplet wordt gezongen dat hij, Willem van Oranje, trouw bleef aan de Spaanse vorst, laat mijn hersenen overuren draaien. Is dat de charme waar wij Nederlanders aan denken? Het geeft daarentegen wel gevoel van eenheid. Toch blikt het niet echt terug op een ‘goede’ tijd. De Tachtigjarige Oorlog kan in veel perspectieven bekeken worden, maar of het er beter om wordt betwijfel ik.

Om u toch tegemoet te komen: kerstkaarten zijn enorm gezellig en het oude leenstelsel voor studenten was absoluut geen slecht idee. Al denk ik wel dat de geschiedenis op de middelbare school vele malen kleurrijker wordt uitgelegd dan dat in de geschiedenisboeken van vele historici wordt gedaan. Misschien dat we daarom allemaal een keer verlangen naar het verleden. Voor sommige is het verlangen niet meer dan een passie voor de geschiedenis, andere wensen echt terug te keren naar tijden waar zij nog geluk kenden.

Vroeger was niet alles beter. Integendeel zelfs, het was soms uitermate slecht en onmenselijk. Maar is dat niet wat de geschiedenis ons leert? Leren van de fouten uit het verleden, om het vervolgens beter te doen in de toekomst. Het is al met al heus niet zo erg om stiekem te dromen van de pienterheid uit de jaren ’60.

You may also like

Leave a Comment