Wat als… het Romeinse rijk nooit was gevallen?

by Déjà Vu

10-11 What if (Bob)

De komende weken waagt de redactie van Déjà Vu zich aan een van de gevaarlijkste vragen in de historische wetenschap: wat als? Elke woensdag werkt een redacteur een historisch gedachte-experiment uit, of het nou leidt tot een doemscenario of een utopie. Deze week bedenkt Bob hoe onze dag zou zijn als het Romeinse rijk nooit ten onder was gegaan.

Bob Joosten

Stel je voor. De zonnestralen glijden pas net over de horizon, maar het ceremoniële trompetgeschal galmt uit de wekker naast je. Je wordt wakker en kijkt eens rustig rond door je kamertje. Voor je bed staat een klein tv’tje waarboven een ingelijste foto van Zijne Keizerlijke Hoogheid, de Caesar, jou aandachtig in de gaten houdt. Zijn vastberaden blik treft jou met zijn goddelijkheid en voordat je begint aan jouw dag als textielarbeider in de fabriek, bedenk jij hoe blij je bent om te leven in zijn grootse Imperium Romanum.

Zo zou jouw dag eruit kunnen zien als het Romeinse rijk nooit was gevallen.

Na je te hebben gewassen bij het kleine wastafeltje in de hoek van je kamer, ga je naar de centrale cantina beneden om te ontbijten met de andere inwoners van jouw insula. Terwijl je jouw ontbijt verorberd, kijk je naar het Rijksnieuws dat wordt afgespeeld op de grote tv in de kantine. Trots zie je hoe de Keizer in zijn militaire uniform zijn triomftocht houdt door de straten van Rome. In zijn zelfrijdende koets, de automobilia, en geflankeerd door zijn zwaarbewapende soldaten paradeert de Keizer over de geasfalteerde straten van de hoofdstad van het rijk. Kort kijk je nog even naar het sportnieuws: jouw favoriete gladiator heeft gewonnen in de kwartfinales van het Rijkskampioenschap. Helaas heb je niet genoeg tijd om te zien hoe hij zijn tegenstander de keel doorsnijdt na een bloedig gevecht.

Je loopt over de straten waar hoge en grote insulae zich over de straten buigen. De afgebladerde muren en vieze straten herinneren je er nogmaals aan dat je leeft in een grensprovincie van het rijk. In de steegjes liggen hongerige zwervers te creperen tegen de muren, die beklad zijn met satirische graffiti die de keizer belachelijk maken. Onderweg kom je door de wijk van de rijkere nobilitas van de stad. Deze uithoek van het rijk wordt door de meeste welgestelden vermeden, maar desalniettemin wonen er enkele handelaren die hun fortuin hebben verdiend aan de handel met de ‘barbaarse stammen’ aan de andere kant van de grens.

Na een lange dag werken in de textielfabriek, waar je de kleding en uitrusting van de ingelegerde soldaten hebt zitten naaien, ben je toe aan een lekkere maaltijd in jouw favoriete taverne op de hoek. Met je hard verdiende loon van één denarius koop je een lekker vissoepje en na van je eten te hebben genoten, waag je toch nog even een gokje met een dobbelspel. Na een paar assen armer te zijn geworden keer je weer huiswaarts en na een lange tocht terug naar je insula plof je in je bed. Voor je het weet schalt de wekkertrompet echter weer in je oor om je te wekken voor een nieuwe dag in de fabriek.

Volgende week overpeinst Karianne wat er zou zijn gebeurd als de Europese Unie nooit was opgericht.

You may also like