Wat moet ik schrijven?!

by Déjà Vu

Casper Jager

Het schrijven van een artikel is niet altijd even gemakkelijk. Aan het schrijven gaat een creatief proces vooraf: wat is je onderwerp, hoe ga je het belichten, hoe verdeel je je stuk onder in alinea’s enzovoorts. Als je dat allemaal gedaan hebt kan het moeilijkste deel beginnen: het schrijven zelf.

Aan onderwerpen om een blog over te schrijven had ik absoluut geen gebrek. De nieuwe complottheorieën betreffende het coronavirus schieten als paddenstoelen uit de grond dus daarover viel vast wel iets te vertellen. Als ik daarover niets te vertellen had, waren er nog de rellen die Nederland de laatste dagen in zijn greep hielden die prima als thema konden dienen. Toen ik ook daarover niets op papier kreeg hielp het lot mij op een wrange manier. De studieboeken die ik voor dit semester had besteld waren nog niet binnengekomen en na een belletje met de boekhandel bleek dat ze uit Groot-Brittannië moesten komen en dat de levering hierdoor vertraagd was. Mooi, dacht ik danschrijf ik wel iets over de Brexit en wat dit allemaal voor gevolgen heeft voor studenten. Toen ik ook over dit onderwerp geen letter op papier kreeg werd het me duidelijk: ik had last van Writers Block. Of nou ja Writer’s Block, officieel mag je een tijdelijk gebrek aan inspiratie geen Writers Block noemen, maar voor het gemak laten we dat even buiten beschouwing. Als je last hebt van Writers Block is het goed je te beseffen dat dit probleem zich ook voordoet bij de groten der aarde. De Russische componist Sergei Rachmaninoff had gedurende drie jaar een Writer’s Block en ook de Britse zangeres Adele heeft een periode gehad waarin het haar moeite kostte om te componeren. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe kom je nou zo snel mogelijk van je writer’s block af?

Wanneer je al uren naar je scherm zit te staren helpt het om even een stukje te gaan lopen of fietsen. Frisse lucht en een goedeportie beweging doen wonderen. Daarnaast kan het zijn dat je de lat te hoog legt. Als je al moeite hebt met schrijven, wees dan niet te kritisch. Als je iets geschreven hebt waar je niet tevreden over bent kan je altijd nog dingen aanpassen, schrijven is schrappen. Tot slot helpt het vaak om met iemand te discussiëren over een onderwerp. Twee mensen weten meer dan één en in een gesprek kom je vaker tot interessante invalshoeken en manieren waarop je een onderwerp kunt beschrijven. Wanneer al deze dingen niet werken is het goed om je te bedenken dat writers block meestal vanzelf weer verdwijnt en dat het ook heus geen kwaad kan om je schrijfwerk tijdelijk te pauzeren.

You may also like

Leave a Comment