Wat te doen in de zomervakantie

by Déjà Vu

De tentamens zijn voorbij en er ligt een lange vakantie voor de boeg. Genoeg tijd om dingen te ondernemen. Toch is er een grote kans dat je je vrije dagen tot nu toe hebt gevuld met series kijken op de bank. Klopt dat? Dan wordt het tijd om er op uit te gaan! En omdat we de mooie geschiedenisverhalen al weer beginnen te missen hebben we hier vijf leuke, historische activiteiten voor je uitgestippeld.
Fenna Ytsma

Route langs de Limes

We beginnen maar meteen met een sportieve activiteit dichtbij huis; namelijk een fietstocht langs de Romeinse limes van Katwijk naar Leiden. Deze fietsroute is 43 kilometer lang en loopt langs de grenzen van het oude Romeinse Rijk, ongeveer parallel met de Oude Rijn. Op de site is er een kant-en-klaar boekje met de route en de bezienswaardigheden die je tegenkomt. De route in dit boekje begint bij Katwijk, maar de route kan natuurlijk ook vanuit Leiden gefietst worden. Helaas liggen veel aanwijzingen van de Romeinse aanwezigheid onder de grond, maar dankzij de uitleg in het boekje komt de tijd toch weer een beetje tot leven. En met mooi weer kun je nog een duik nemen in zee en misschien de resten spotten van het meest westelijke fort van de Limes, Lugdunum, dat is opgegaan in zee maar waarvan de resten tot aan de 17e eeuw af en toe boven water verschenen.

Zie www.romeinselimes.nl, er zijn ook andere fietsroutes langs de limes die lopen door Gelderland/Duitsland, de Betuwe of Europa.

Ketels aan de Kade

Om een keer de geschiedenis te proeven kan je 16 augustus naar Rotterdam afreizen om daar een bezoek te brengen aan het festival Ketels aan de Kade. De wijk Delfshaven, waar vroeger de haring naar Delft werd gebracht en later de jenever industrie op gang kwam, gaat terug in de tijd. Langs de kade kun je oude gerechten proeven uit 1400 tot 1900, is er straattheater te zien en kun je zitten in de openlucht herberg.

www.ketelsaandekade.nl/ketelsaandekade.html 

Duister Den Haag

De Leidse geschiedenis kennen we inmiddels wel, misschien wordt het tijd om ons te verdiepen in de steden om ons heen. In Den Haag kan je de meest sappige verhalen leren kennen tijdens de rondleidingen van Duister Den Haag. Tijdens deze stedelijke tochten hoor je verhalen over moordenaars, executies, rondwalende geesten en gebeurtenissen die het daglicht niet kunnen verdragen. Meerdere keren per week worden deze rondleidingen gehouden, de kosten zijn 15 euro.

www.duisterdenhaag.com

Deinend Den Bosch

Een andere stad waar veel te verkennen valt is Den Bosch en dan vooral vanaf het water. De Binnendieze is het grachtenstelsel van Den Bosch en is in de loop van de geschiedenis onder de stad komen te liggen. Dit kwam omdat de stad werd opgehoogd waardoor het water lager kwam te liggen. Er werden steeds vaker huizen gebouwd over de smalle grachten. Het stelsel werd veel gebruikt door handelaren maar diende ook als riool van de stad. Tegenwoordig kun je met een bootje door deze zeer smalle grachten varen, waarbij je dus vaak onder de stad door vaart. Een gids vertelt over de geschiedenis van de Binnendieze. Er zijn verschillende vaarroutes, de historische rondvaart kost 7 euro.

www.kringvrienden.nl/leftBlok/rondvaarten_categorie.phplid=29&catv=Varen{344b16f849f49b4b9785a228459a20752bd8c9db55458433b8efadec49528b65}20op{344b16f849f49b4b9785a228459a20752bd8c9db55458433b8efadec49528b65}20de{344b16f849f49b4b9785a228459a20752bd8c9db55458433b8efadec49528b65}20Binnendieze

Castlefest

Op het landgoed van Kasteel Keukenhof is er ieder jaar het fantasy-festival Castlefest, bij de meesten waarschijnlijk wel bekend. Op dit driedaagse festival is veel muziek, theater, eten en drinken. Al deze activiteiten staan in het teken van fantasy en ook veel bezoekers zijn verkleed als fantasywezens. Aangezien veel fantasyverhalen gebaseerd zijn op het verre verleden zullen geschiedenisstudenten zich natuurlijk helemaal thuis voelen op dit festival. Dus kleed je om tot trol, elf, eenhoorn of een ander wezen en ga met je tentje naar Keukenhof! Dit jaar valt het festival op 31 juli en 1 en 2 augustus. Een ticket voor alle drie de dagen kost 95 euro.

castlefest.nl/info/tickets/

You may also like

Leave a Comment