Woensdag pannenkoekendag

by Déjà Vu

Vivian Weijland

De meeste mensen zullen dat ene klasgenootje van de basisschool kunnen herinneren, die ergens gedurende de week een vaste dag had waarop er met de familie pannenkoeken werden gegeten. “Woensdag is pannenkoekendag.” vertelden ze dan vrolijk. Ondertussen zag ik groen van jaloezie. Voor de liefhebber van het goudbruine glazige geluk uit de koekenpan, volgen nu een aantal suggesties om de lekkerste pannenkoeken te maken. Ik hoop dat deze suggesties de lezer zullen inspireren of doen zwelgen in heimwee naar die pannenkoeken-gloriedagen van weleer.

Om jaren pannenkoektekort te overbruggen, heb ik een hele dag oude recepten doorgespit. Het volgen van mijn aanwijzingen moet echter met enige behoedzaamheid worden gedaan. Voor iemand met mijn vader, een zelfverklaard kruidenexpert, en mijn moeder, voor wiens befaamde spareribsmarinade mensen hun ziel zouden verkopen, ben ik helaas geen goede kok geworden. Gelukkig zullen de volgende recepten daarom ook niet vragen om grote kookkunsten. Wel ben ik een groot voorstander van koken op gevoel. Al heeft dit misschien meer te maken met het feit dat ik noch een weegschaal noch een maatbeker bezit. 

Voor het ontbijt maak ik bananenpannenkoeken. Een gezond en proteïnerijk ontbijt dat ik sinds kort weer veel ben gaan maken na een aanrader van mijn sportschool. Een ontbijt zo geliefd dat er liedjes over zijn geschreven, is ideaal voor mijn pannenkoekendag. Het is daarnaast ook nog ongelooflijk simpel. Op zich zijn er maar een paar ingrediënten voor nodig: bananen, eieren en boter (om mee te bakken). Zelf gebruik ik altijd de verhouding twee eieren tegenover één ei, maar sommigen maken het 1:1. Bovendien kan je het gerecht altijd luxer maken door er stroop of bessen bij te serveren. Makkelijk, snel, lekker en gezond.

Voor de lunch volgt een familierecept: courgette-ricotta-pannenkoeken. Met familierecept bedoel ik dat ik het van mijn moeder heb geleerd, die het waarschijnlijk ooit op het internet heeft gevonden. Je begint met het fijnhakken of raspen van een hele courgette. Deze stukjes laat je uitlekken op wat keukenpapier, zodat het vocht opgenomen wordt. Verkruimel ondertussen een handjevol ricotta en meng deze met een ei. Voeg wat munt, citroenrasp, knoflook, peper, zout en wat overige kruiden die je in je keukenkastje vindt toe aan het mengsel. Voeg hier vervolgens ook de uitgelekte courgette aan toe en meng dit goed. Als laatste doe ik hier nog wat boekweitmeel bij, zodat het mengsel minder vloeibaar wordt. Bak het een paar minuten en voilà! Deze pannenkoeken zijn heerlijk warm, maar kunnen evengoed worden bewaard om de hartige trek te bedwingen, die laat in de middag zo verraderlijk kan toeslaan.

Als afsluiting eet ik die avond natuurlijk gewoon de traditionele Nederlandse pannenkoeken met stroop om mijn out-of-character gezonde dag toch nog ongezond af te sluiten.

You may also like

Leave a Comment