REIZEN
In 1989 wilden de vier historische vakdisputen een reis organiseren naar Boedapest. Met deze reis werd een process in gang gezet wat uiteindelijk zou leiden tot de oprichting van de HSVL. Deze traditie van reizen zet de HSVL nog elk jaar voort met wel twee kleine reizen, één grote reis en nog een liftweekend. Op deze pagina kan je meer lezen over de reizen van de afgelopen jaren.
Kleine Reis Berlijn
Kleine Reis Berlijn was van 9 november tot 13 november
1932
Oprichting vakdispuut Fruin
In dit jaar werd de oudste vakdispuut opgericht: het Historisch Vakdispuut Robert Fruin opgericht, vernoemd naar de eerste bekleder van de leerstoel Vaderlandse Geschiedenis. Tijdens de dispuutsavonden op de studentenkamers werden diverse onderwerpen aangesneden. Het was aan de leden zelf om de referaten te houden. De referaten en daaropvolgende discussies waren in feite een vorm van studiebegeleiding, waar het in die tijd vanuit de universiteit grotendeels aan ontbrak.
1957
Oprichting vakdispuut P.C. Hooft
Vanaf de jaren vijftig nam de omvang van de studie geschiedenis in Leiden rap toe, waardoor ook de bestaande vakdisputen de aanwas van eerstejaars niet meer aankonden. In 1957 werd na aansporing van een bezorgde hoogleraar en op initiatief van enkele Fruinleden een nieuw dispuut opgericht, die de naam ‘P.C. Hooft’ zou gaan dragen. Hooft was naar eigen zeggen een ‘bourgeois’ dispuut.
1972
Oprichting disputen Quack en Damocles
De twee jongste voorvaderen van de HSVL waren de disputen Quack en Damocles. Quack was een afsplitsing van leden van Hooft, voortvloeiend uit de discussie omtrent de rol van de historicus. Deze leden wilden zich meer richten op actuele onderwerpen en richtten daarom samen met andere maatschappelijk geëngageerde (Marxistische) studenten Quack op.
1989
Het Historisch SamenverkingsVerband Leiden
In 1989 wilden de vier historische vakdisputen (Damocles, PC Hoofd, Quack en Fruin) een reis organiseren naar Boedapest. Voor die reis waren er deelnemers en een draagvlak nodig. Bovendien kregen de vakdisputen het steeds lastiger: het aantal actieve leden – en daarmee ook de financiële middelen – namen af. Ondanks de uiteenlopende disputen en onderlinge strijd gingen zij toch samenwerken en werd het Historisch SamenwerkingsVerband Leiden (HSVL) opgericht. Alle geschiedenisstudenten werden kosteloos lid en werden samen met het instituut geschiedenis welkom geheten op de universiteit. Verder zou het HSVL de sponsorkosten en subsidies voortaan innen en verdelen over de disputen. Hoewel er nog geen sprake was van een studievereniging, was de basis voor de HSVL gelegd!
1991-1993
Coup of interventie?
Het HSVL was in de eerste jaren nog behoorlijk instabiel. Drie jaar na haar oprichten, kreeg het HSVL te maken met een coup. Al geruime tijd was er sprake van onenigheid en ontevredenheid binnen het nieuwe samenwerkingsverband, maar pas in 1991 kreeg dit uiting doordat het bestuur voortijdig af trad door gebrek aan motivatie. Een jaar later was er wederom onenigheid binnen het bestuur, waarna twee overgebleven bestuursgenoten een interim-bestuur opzette om weer de orde op zaken te stellen. Het verhaal deed lange tijd ronde dat hierbij sprake was van een coup uit één vakdispuut, maar dankzij deze ‘coup’ heeft het HSVL wel voort kunnen bestaan.
1995-1998
Rustiger Vaarwater
In de tweede helft van de jaren negentig kwam het HSVL in rustiger vaarwater terecht. Er werd voor het eerst contributie geheven voor lidmaatschap, waardoor het samenwerkingsverband meer initiatieven kon gaan opzetten en eigen commissies kon oprichten. Naast reizen ging het HSVL ook activiteiten organiseren zoals borrels, feesten en lezingen. Ook werd er een nieuwe commissie opgericht, de Commissie OpleidingsActiviteiten Cultuur en Historie (COACH). Hiermee is de COACH de oudste commissie van de HSVL die vandaag de dag nog actief is. Naast de COACH werd er ook voor het eerst een almanak gelanceerd en had het HSVL een Zeilreiscommissie en een Forumcommisse, die beiden niet lang bleven bestaan. De Archiefcommissie daarentegen ging zich bezighouden met het preserveren van de verenigingsgeschiedenis, iets wat nog steeds wordt gedaan.
Ondanks al deze nieuwe initiatieven bleef het een samenwerking van disputen die allen ergens anders voor stonden. Er kwamen nieuwe disputen bij, zoals Gagarin en Merlijn, en oude disputen namen meer afstand.
1999
10 jaar HSVL
In 1999 mag het ‘Historische Samenwerkingsverband Leiden’ zijn tiende levensjaar vieren! Er werd overigens steeds vaker gesproken over de studievereniging voor geschiedenisstudenten. De verschillende disputen kampten in deze jaren ook met teruglopende ledenaantallen.
2000-2002
Nieuwe Crisis
Tussen 2000 en 2002 bleef het bestaan van het HSVL aan een zijden draadje hangen. Het aantal actieve leden daalde aanzienlijk en er bleef onduidelijkheid bestaan over de rol ban het HSVL en de commissies. In 2001 kampte het HSVL met veel financiële tegenspoed en tot overmaakt van ramp belandde het bestuur in 2002 in een crisis door een opstappende voorzitter.
Desondanks waren er ook lichtpuntjes. Zo werd de allereerste website van het HSVL werd gelanceerd, waardoor het HSVL groeide in haar professionaliteit.
2003
Historische Studievereniging Leiden (HSVL)
In juni 2003 wordt er een flinke hervorming doorgevoerd. Een van de belangrijkste hervormingen was de naamswijziging naar de Historische Studievereniging Leiden (HSVL). Op deze manier was er geen statutaire belemmering meer voor het organiseren van activiteiten en werden de disputen buitenspel gezet. Naast de naamswijziging ging de nieuwe vereniging ook lidmaatschapsgelden innen en zette het bestuur zich in voor meer participatie binnen de vereniging.
2004
Tijd Voor Actie
Om meer activiteiten te organiseren werd in 2004 de Activiteitencommissie (ACCIE) gevormd. De commissie kreeg vaste jaarlijkse activiteiten en over de hele breedte werd de vereniging geprofessionaliseerd.
2008/2009
Groei
Na 2004 groeide de vereniging aanzienlijk. In 2008/2009 telde de HSVL elfhonderd leden, ruim vijftig actieve leden en drie Ereleden. Ook was zij de grootste studievereniging aan de Faculteit der Geesteswetenschappen en organiseerde zij activiteiten met andere grote studieverenigingen.
Oktober 2021
Kleine Reis Munchen
Munchen
Maart 2022
Kleine Reis Kopenhagen
Kopenhagen
April 2022
Grote Reis Stato da Mar
Triest, Split, Dubrovnik
Oktober 2022
Kleine Reis Cork
Cork
Februari 2023
Kleine Reis Praag
Praag
April 2023
Grote Reis Portugal
De Grote Reis van 2022-2023 ging naar het zonovergoote Portugal. Samen met een groep van 40 mensen, waaronder de docenten NAAM en NAAM, bezochten we van 20 tot 30 april Lissabon, Évora en Porto.
November 2023
Kleine Reis Berlijn
De eerste Kleine Reis van het 35ste bestuur ging naar de Duitse hoofdstad Berlijn! Samen met 30 mensen bezochten we de prachtige stad.
Maart 2024
Kleine Reis Edinburgh
Edinburgh
April 2024
Grote Reis Griekenland
Athene-Kreta-Rhodos